piątek, 15 maja 2015

GRZYBICA- DROŻDZYCA-DIETA


Stany zapalne pochwy do jedna z najczęstszych dolegliwości, z którymi spotykają się w swoich gabinetach ginekolodzy. Statystyka mówi, że każda kobieta bynajmniej raz w życiu przeszła tą chorobę. Mogą mieć różne podłoże - jednym z powodów są grzyby z rodziny Candida odpowiedzialne za rozwój infekcji. Najbardziej popularnym winowajcą jest Candida albicans, ale zdarza się, że rozwój zapalenia powodują Candida tropicalis czy krusei. Mimo, że grzybicze zapalenie pochwy z reguły nie skutkuje komplikacjami, nigdy nie należy go lekceważyć i trzeba zawsze konsultować z lekarzem. Objawy, które powinny nas zaniepokoić, to uporczywe swędzenie pochwy, sromu i okolic intymnych oraz charakterystyczne, białe upławy o grudkowatej lub serowatej konsystencji. Zdarza się również zaczerwienienie oraz obrzęk błon śluzowych i skóry. Należy pamiętać, że każdy przypadek jest indywidualny. Istotną rolę w zakażeniach wywołanych przez grzyby ma równowaga flory bakteryjnej i odporność organizmu - gdy spada, pojawią się doskonałe warunki do rozwoju drobnoustrojów powodujących stany zapalne. Sprzymierzeńcem dla wroga zdrowia okolic intymnych są również: ciasna, wykonana ze sztucznych tkanin bielizna, obcisłe ubrania i... przyjmowanie antybiotyków, które zwalczając chorobotwórcze czynniki osłabiają naturalną zdolność immunologiczną organizmu, a także spożywanie dużej ilości cukrów. Zdarza się również, że do zakażenia dochodzi podczas kontaktów intymnych czy poprzez używanie ręczników osoby borykającej się z chorobą .

Czasem jednak zakażenie nie daje żadnych objawów. Wtedy o grzybicy dowiadujemy się podczas kontrolnego badania u ginekologa. Zakażenie grzybami ma tendencję do samoistnego wygasania i nawracania. Dlatego ustąpienie dolegliwości nie świadczy o wyleczeniu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/choroby-kobiece/grzybica-pochwy-objawy-co-zrobic-gdy-masz-objawy-grzybicy-pochwy_39819.html
Czasem jednak zakażenie nie daje żadnych objawów. Wtedy o grzybicy dowiadujemy się podczas kontrolnego badania u ginekologa. Zakażenie grzybami ma tendencję do samoistnego wygasania i nawracania. Dlatego ustąpienie dolegliwości nie świadczy o wyleczeniu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/choroby-kobiece/grzybica-pochwy-objawy-co-zrobic-gdy-masz-objawy-grzybicy-pochwy_39819.html
Do zakażeń grzybiczych usposabiają takie choroby jak:
cukrzyca, nowotwory, dysbakterioza po długotrwałej terapii antybiotykami, kortykosterydami, środkami antykoncepcyjnymi czy innymi środkami niekorzystnie wpływającymi na układ immunologiczny.

Do czasu wyleczenia należy zachować wstrzemięźliwość seksualną i nie stosować częstych irygacji. Szacuje się, że 5-55% kobiet przebieg infekcji grzybami może być bezobjawowy.

Pamiętajmy, że grzybica ma skłonność do nawrotów, jest oporna na leczenie, dlatego wystrzegajmy się miejsc i sytuacji, w której grozi nam zakażenie. Nie zapominajmy o suplementach odżywczych, które wzmocnią nasz system immunologiczny.

W TYM MOMENCIE CHCIAŁABYM TAKŻE ZAZNACZYĆ, ŻE WIELE OSÓB, NIESTETY CORAZ CZĘŚCIEJ MA PROBLEMY Z GRZYBICĄ OGÓLNOUSTROJOWĄ.
A CO TO WŁAŚCIWIE JEST???

Z niesłychaną prędkością grzybica (Mikoza) MOŻE rozprzestrzeniać się wraz z krwią po całym organizmie. Rozmnażające się grzyby wydzielają silne toksyny zatruwające cały organizm. Zakażenie grzybicze, które przeradza się w grzybicę ogólnoustrojową, wywoływane jest najczęściej przez grzyby Candida albicans w jelicie grubym. Oczywiście, zdarza się, że inny organ jest pierwszym ogniwem łańcucha zakażeń, bądź, że inny grzyb z gatunku Candida jest za nie odpowiedzialny, ale objawy kliniczne są dokładnie takie same.
GRZYB MOŻE zapuszczać korzenie w jelita swego żywiciela, perforując jego ściankę. Doprowadza to do sytuacji, którą można by nazwać „przeciekającym jelitem”. Cały organizm możne być zaatakowany przez pozbawionego kontroli grzyba. Zaatakowany organizm broni się przed tak silnym zatruciem, skutkami walki jest stan przewlekłego zmęczenia, jesteśmy senni , bez energii. Wszelkiego rodzaju niestrawności, bóle żołądkowe, zgaga, pieczenie gardła, gazy i wiele innych dolegliwości gastrycznych ma ścisły związek z grzybicą.

Skuteczna terapia przeciwgrzybicza powinna uwzględniać:
  • Rozpoznanie mikologiczne przed rozpoczęciem leczenia.
  • Usunięcie czynników powodujących rozwój infekcji.
  • Odpowiedni dobór leku.
  • Prawidłowe prowadzenie terapii.
  • Kontrola po zakończeniu leczenia (badanie kliniczne i mikologiczne).

Eliminacja grzybicy, eliminacja zakażeń i toksyn jest procesem długotrwałym o świadomym i systematycznym działaniu. Wymaga poświęceń, cierpliwości i wytrwałości, ale przynosi bardzo pozytywne efekty polegające na odzyskaniu dobrego stanu zdrowia i samopoczucia. 
 Organizm sam radzi sobie z częścią narosłych grzybów, ale zawsze jakieś w narządach pozostają. Dlatego właśnie, każdy kolejny katalizator ich namnażania powoduje, że, koniec końców, zagrzybienie organizmu rośnie.

Wyróżnia się 5 etapów rozwoju, którymi charakteryzuje się grzybica ogólnoustrojowa. 
ETAP 1- osoba zapada, na skutek osłabienia systemu odpornościowego, co umożliwia kiełkowanie drożdżaków Candida, na grzybicę jelita grubego.Objawy drożdżycy jelita grubego to: zaparcia, bądź biegunki; gazy i wzdęcia; permanentne uczucie głodu; ból podbrzusza; parcie na stolec do kilku godzin po wypróżnieniu.

ETAP 2- drożdżaki przedostają się do krwioobiegu. Występują zmiany skórne, grzybicze zapalenie pochwy, zapalenie układu moczowego, pleśniawki jamy ustnej, alergie, zakażenia górnych dróg układu oddechowego, bóle głowy, mięśni, kości, zmęczenie, grzybica paznokci.
ETAP 3- drożdżaki kiełkują zamieniając się w grzyby. Powstałe grzyby wytwarzają toksyczne dla mózgu substancje, ten etap rozwoju grzybicy wiąże się głównie z szeroko rozumianymi zaburzeniami pamięci i koncentracji. Mogą pojawić się również, u chorego, zachowania agresywne, bezsenność, depresja, stany lękowe.

ETAP 4- charakteryzuje się zaburzeniami funkcjonowania układu pokarmowego (zaparcia, biegunki, wzdęcia, wymioty), permanentne zmęczenie, zatrucie organizmu, obniżenie temperatury ciała, tachykardia i duszności, napady lęku oraz znaczne osłabienie układu odpornościowego.


ETAP 5 (czyli posocznica drożdżakowa, sepsa ). Grzybica obejmuje wszystkie organy wewnętrzne chorego. Połowa przypadków zachorowań, gdy grzybica ogólnoustrojowa dochodzi do ostatniego etapu rozwoju, kończy się śmiercią. Drożdżyca jelita grubego jest zwykle pierwszym etapem rozwoju grzybicy ogólnoustrojowej. Jest to bardzo ważne, gdyż grzybica ogólnoustrojowa, gdy jest nieleczona, jak już zostało kilkakrotnie powiedziane, stanowi zagrożenie dla życia.

UWAGA!!! 

 Włączając do diety olej lniany, siemię lniane, czy inne bogate źródła kwasów omega-3, wzmacniamy błony komórkowe wszystkich komórek ciała, a co za tym idzie, znacznie zmniejszamy ryzyko wystąpienia grzybicy.


 Profilaktyka, w wypadku tak poważnej choroby, jaką jest grzybica ogólnoustrojowa, nie sprowadza się do działania jednokierunkowego. Po pierwsze, obowiązują nas wszystkie zalecenia związane z profilaktyką drożdżycy jelita grubego, czyli min.: przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania,  kontrolowanie ilości spożywanych węglowodanów, unikanie terapii antybiotykami, przyjmowanie leków osłonowych, regularnie stosować kuracje oczyszczające, odpowiednia dieta.

Pamiętajcie, grzybica lubi słodkie, nie lubi środowiska zasadowego: jeśli podejrzewacie u siebie grzybice dodajcie do diety cytryny lub ewentualnie sodę oczyszczoną. 

Wzrost zachorowań na choroby  w ostatnich latach wiąże się też wyraźnie ze skutkami odczuwanego codziennie zbyt silnego stresu, który zaburza gospodarkę hormonalną organizmu, a ta z kolei ma wpływ na złe funkcjonowania ORGANIZMU. 

DIETA PRZY GRZYBICY

Dużo osób na początku leczenia, nie ma pomysłu co jeść. Faktycznie dieta przy tej chorobie jest niezwykle trudna. Wszystkie słodycze i słodkie przetwory muszą być bezwzględnie wyeliminowane, ponieważ cukier i biała mąka sprzyjają grzybom.
Pomimo, że owoce są zdrowe, to jednak zawarty w nich cukier owocowy (fruktoza) nie jest dobry dla osób mających grzybicę. Należy wyłączyć z diety owoce i ich przetwory na dwa do czterech tygodni.
Kiełki ogólnie uważane za zdrowe, niestety są wylęgarnią grzybów i są wręcz zakazane.
Napoje alkoholowe w czasie stosowania diety przeciwgrzybiczej są zabronione.
ZABRONIONE SĄ WSZELKIE RODZAJE CIASTA, CIASTECZKA, TORTY, MIÓD, OWOCE ORAZ WSZELKIE PRODUKTY Z ZAWARTOŚCIĄ CUKRU.
ZABRONIONE SĄ TAKŻE jogurty owocowe, słodkie dania i desery z twarożku, budynie, słodkie probiotyczne napoje mleczne, danonki, lody.
Biała mąka pszenna, jasna mąka żytnia, kasza z pszenicy (np.kus-kus), gotowe muesli z suszonymi owocami, chrupki z miodem, cukrem, każdy rodzaj ryżu (nawet nie łuskany), makaron (każde spaghetti), skrobia spożywcza w gotowych proszkowych zupach. Bułeczki, biały chleb, chleb tostowy, ciabatta, suchary, ciasteczka (też dla diabetyków), ciasta i torty, paluszki. Kotlety panierowane, sznycle, kotlet mielony z dodatkiem bułki, gołąbki. Zakazane wszystkie konserwy rybne w sosie, zupy w proszku.

 Wskazane są wszystkie naturalne przetwory mleczne, jogurty, kefiry, zsiadłe mleko, serwatka, sery, twarogi, jaja,  soki warzywne przygotowywane w dom, woda mineralna, szczególnie zalecany sok z czerwonego buraka. Zalecana jest mąka i kasza z pełnego ziarna, gryka,
płatki owsiane, żytnie, jaglane, z pszenicy orkiszowej, otręby owsiane, otręby z pszenicy, orkisz, amarantus, ryż peruwiański. Ziemniak- ale nie w postaci placków ziemniaczanych, klusek czy kopytek.
 Chleb razowy z pełnego ziarna tylko na zakwasie. Mięso należy ograniczyć do 2 razy w tygodniu. Zalecana jest tylko niewielka ilość mięsa gotowanego, smażonego lub duszonego. Polecane warzywa: cebula, cebula szalotka, cukinia, czosnek, ogórek, botwinka, brokuły, brukiew, brukselka, burak czerwony (surowy), kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta włoska, kiełki (oprócz fasoli Mung), koper włoski, marchew (surowa), mniszek pospolity (mlecz), pietruszka, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, rzodkiew biała, sałata, seler, szczypior, szparagi, szpinak. MOŻNA JEŚĆ wszystkie rodzaje orzechów, nasiona słonecznika, pestki dyni, ziarno sezamowe.

UWAGA!!!
W WALCE Z GRZYBICĄ MOŻEMY WSPOMÓC SIĘ NATURALNYMI SUPLEMENTAMI TYPU OLEJEK OREGANO, KWAS KAPRYLOWY, ALOES, LIŚĆ OLIWNY.
ZAJADAJ SIĘ CZOSNKIEM I CEBULĄ- mają właściwości bakterio i grzybobójcze, zawierają także będące pożywką dla bakterii acidofilnych oligosacharydy. Dzięki nim zagłodzimy grzyba, a o to nam właśnie chodzi.