środa, 27 maja 2015

DIETA BEZGLUTOWANA PRZY ENDOMETRIOZIE




 

















Od dłuższego czasu zastanawiam się nad całkowitym wykluczeniu glutenu z diety. Zapoznałam się z wieloma opiniami, które jednoznacznie mówią, że dzięki takiej diecie kobiety z endometriozą pozbyły się całkowicie bólu, a choroba nie daję im się aż tak we znaki jak przed przejściem na ową dietę. Samopoczucie o niebo lepsze, brzuch bez wzdęć, kolek i
napięcia, więcej energii. To tylko przykłady...korzyści jest o wiele więcej. Dotychczas wydawało się, że glutenu nie mogą jeść jedynie osoby cierpiące na celiakię, chorobę dość rzadką. U chorych gluten upośledza wchłanianie pokarmów i w efekcie choroba prowadzi do wyniszczenia organizmu. Muszą przestrzegać diety, ale dlaczego Ja, mimo, że nie mam celiakii, nie mogę spróbować, skoro innym kobietą pomaga! I nie chodzi w żadnym wypadku o modę, by nie jeść glutenu. Każda kobieta cierpiąca na endometriozę zrobi wszystko, by ulżyć sobie w cierpieniu, którego na co dzień mamy w nadmiarze. Dodatkowo nasze jelita są zwykle przez chorobę, zrosty, licznie zażywane hormony i leki przeciwzapalne w opłakanym stanie, a wykluczenie glutenu bardzo im sprzyja. A więc może warto?
W uproszczeniu można powiedzieć, że dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z żywienia produktów zawierających pszenicę, jęczmień i żyto, a także owies (ten ostatni głównie ze względu na możliwość zanieczyszczenia innymi zbożami, np. podczas przemiału). Starajmy się wybierać artykuły oznaczone symbolem "przekreślonego kłosa". Czytajmy dokładnie etykiety.

PRODUKTY DOZWOLONE W DIECIE:

mąka kukurydziana
ziemniaki
kasza kukurydziana
skrobia kukurydziana (maizena)
mąka ryżowa
skrobia ryżowa
płatki ryżowe
ryż naturalny
ryż brązowy
kleiki ryżowe
mączka ziemniaczana
kasza jaglana z prosa
mąka jaglana
tapioka (z bulw manioku)
sargo
makarony bezglutenowe
kasza gryczana
mąka gryczana
indyk, królik
gołąb
zamiast wędlin – pieczeń z mięs, jako dodatek do kanapki
tłuszcze: olej rzepakowy bezerukowy tłoczony na zimno, oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego wszystkie warzywa i owoce w postaci soków, napojów, przecierów, surówek, potraw gotowanych sól, wanilia, cynamon, majeranek, szczypiorek, pietruszka, koperek, sok z cytryny
cieciorka, groch
słaba herbata
kompoty
herbaty ziołowe.

PRODUKTY ZAKAZANE:

mąka pszenna
mąka żytnia
kasza manna
orkisz
kuskus
kasza jęczmienna: mazurska, perłowa, pęczak
płatki owsiane
otręby zawierające gluten
chleby glutenowe
makarony z mąk zawierających gluten
makaron żytni
wypieki z mąk zawierających gluten, typu bagietki, bułki, drożdżówki, pizze
desery z dodatkiem mąk zawierających gluten
batony, wafle, ciasta na bazie mąk zawierających gluten
naleśniki, pierogi, bułka tarta
konserwy mięsne i rybne
wędliny
pasztetowa
półprodukty gotowe, panierowane, obtoczone w bułce tartej zawierającej gluten
gotowe mieszanki przypraw.


Ukrytymi źródłami glutenu są:
  • syrop z ciemnego ryżu
  • barwnik karmelowy
  • płatki zbożowe
  • chipsy
  • dipy do smarowania
  • majonezy, musztardy, chrzany
  • substancje zapachowe
  • czekolada płynna, kakao
  • kawa, herbata instant, zabielacze do kawy
  • masło orzechowe
  • niektóre lody
  • mieszanki przyprawowe
  • sos sojowy
  • jogurty owocowe
  • ocet spirytusowy
  • proszek do pieczenia.
GENERALNIE ZASADY ŻYWIENIOWE PRZY TEJ DIECIE SĄ CIĘŻKIE...ALE MOŻNA, A JEŚLI MA POMÓC TO WARTO:)


PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:

Śniadanie ( przykłady )

kasza jaglana z jabłkiem, cynamonem i orzechami,
chleb bezglutenowy z ogórkiem,
wafle ryżowe ( najlepiej ze znakiem przekreślonego kłosa ) posmarowane olejek kokosowym 
 czy domowym pesto ( przepis już podawałam we wcześniejszym poście )
sałatka z ogórka, pomidora i sałaty.













Drugie śniadanie

                                  dowolny owoc np. banan, jabłko, kiwi, grejpfrut.
                              











Obiad

ryba pieczona w naczyniu żaroodpornym, kasza gryczana lub ryż
pierś z indyka lub kurczaka gotowana na parze lub pieczona w piekarniku z brokułami i  kalafiorem
kluski ziemniaczane, surówka z kapusty pekińskiej kluski robimy z mąki ziemniaczanej i ziemniaków. Zimniaki ugotowane gnieciemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną, ponownie gnieciemy :), formujemy kulki i wrzucamy na gotującą wodę, możemy podać kluseczki polane olejem lnianym i posypane koperkiem, albo z dodatkiem pesto





















Podwieczorek

sałatka owocowa ( przykład: banan, kiwi, jabłko, ananas, winogrona )
koktajl np. truskawka z kiwi 
przepyszne placki orzechowe z bananami ( 80 gram orzechów, 80 gram jogurtu naturalnego,
 1 jajko, 1 banan, 1 łyżka oleju np. rzepakowego. Miksujemy banana z jogurtem, jajkiem, olejem, dodaje zmielone orzechy-muszą być tak drobne, aby przypominały mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy na patelnię, bez dodatku tłuszczu, smażymy aż się zarumienią. Są świetne także jako śniadanie.











Kolacja

kasza jaglana w warzywami np. podduszoną papryka i cebulą
mozzarella z pomidorem i bazylią
kotlety z kaszy jaglanej ( gotujemy kaszę jaglaną jak zwykle :), potrzebne są 3 jajka,  2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oleju, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, posiekany szczypiorek, oregano. Do ugotowanej kaszy dodajemy jajka, mąkę, przecier i szczypiorek razem z oregano, możemy dodać szczyptę soli.  Masa musi być gęsta, dokładamy łyżkę oleju.  Formujemy na suchej patelni okrągłe kotleciki, smażymy z dwóch stron ).



POLECAM STRONĘ  -pyszne bezglutenowe przepisy!!!
 http://przepisybezglutenowe.pl/