Od dłuższego czasu zastanawiam się nad całkowitym wykluczeniu glutenu z diety. Zapoznałam się z wieloma opiniami, które jednoznacznie mówią, że dzięki takiej diecie kobiety z endometriozą pozbyły się całkowicie bólu, a choroba nie daję im się aż tak we znaki jak przed przejściem na ową dietę. Samopoczucie o niebo lepsze, brzuch bez wzdęć, kolek i
napięcia, więcej energii. To tylko przykłady...korzyści jest o wiele więcej. Dotychczas wydawało się, że glutenu nie mogą jeść jedynie osoby cierpiące na celiakię, chorobę dość rzadką. U chorych gluten upośledza wchłanianie pokarmów i w efekcie choroba prowadzi do wyniszczenia organizmu. Muszą przestrzegać diety, ale dlaczego Ja, mimo, że nie mam celiakii, nie mogę spróbować, skoro innym kobietą pomaga! I nie chodzi w żadnym wypadku o modę, by nie jeść glutenu. Każda kobieta cierpiąca na endometriozę zrobi wszystko, by ulżyć sobie w cierpieniu, którego na co dzień mamy w nadmiarze. Dodatkowo nasze jelita są zwykle przez chorobę, zrosty, licznie zażywane hormony i leki przeciwzapalne w opłakanym stanie, a wykluczenie glutenu bardzo im sprzyja. A więc może warto?
W uproszczeniu można powiedzieć, że dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z żywienia produktów zawierających pszenicę, jęczmień i żyto, a także owies (ten ostatni głównie ze względu na możliwość zanieczyszczenia innymi zbożami, np. podczas przemiału). Starajmy się wybierać artykuły oznaczone symbolem "przekreślonego kłosa". Czytajmy dokładnie etykiety.
napięcia, więcej energii. To tylko przykłady...korzyści jest o wiele więcej. Dotychczas wydawało się, że glutenu nie mogą jeść jedynie osoby cierpiące na celiakię, chorobę dość rzadką. U chorych gluten upośledza wchłanianie pokarmów i w efekcie choroba prowadzi do wyniszczenia organizmu. Muszą przestrzegać diety, ale dlaczego Ja, mimo, że nie mam celiakii, nie mogę spróbować, skoro innym kobietą pomaga! I nie chodzi w żadnym wypadku o modę, by nie jeść glutenu. Każda kobieta cierpiąca na endometriozę zrobi wszystko, by ulżyć sobie w cierpieniu, którego na co dzień mamy w nadmiarze. Dodatkowo nasze jelita są zwykle przez chorobę, zrosty, licznie zażywane hormony i leki przeciwzapalne w opłakanym stanie, a wykluczenie glutenu bardzo im sprzyja. A więc może warto?
W uproszczeniu można powiedzieć, że dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z żywienia produktów zawierających pszenicę, jęczmień i żyto, a także owies (ten ostatni głównie ze względu na możliwość zanieczyszczenia innymi zbożami, np. podczas przemiału). Starajmy się wybierać artykuły oznaczone symbolem "przekreślonego kłosa". Czytajmy dokładnie etykiety.
PRODUKTY DOZWOLONE W DIECIE:
mąka kukurydziana
ziemniaki
kasza kukurydziana
skrobia kukurydziana (maizena)
mąka ryżowa
skrobia ryżowa
płatki ryżowe
ryż naturalny
ryż brązowy
kleiki ryżowe
mączka ziemniaczana
kasza jaglana z prosa
mąka jaglana
tapioka (z bulw manioku)
sargo
makarony bezglutenowe
kasza gryczana
mąka gryczana
indyk, królik
gołąb
zamiast wędlin – pieczeń z mięs, jako dodatek do kanapki
tłuszcze: olej rzepakowy bezerukowy tłoczony na zimno, oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego wszystkie warzywa i owoce w postaci soków, napojów, przecierów, surówek, potraw gotowanych sól, wanilia, cynamon, majeranek, szczypiorek, pietruszka, koperek, sok z cytryny
cieciorka, groch
słaba herbata
kompoty
herbaty ziołowe.
PRODUKTY ZAKAZANE:
mąka pszenna
mąka żytnia
kasza manna
orkisz
kuskus
kasza jęczmienna: mazurska, perłowa, pęczak
płatki owsiane
otręby zawierające gluten
chleby glutenowe
makarony z mąk zawierających gluten
makaron żytni
wypieki z mąk zawierających gluten, typu bagietki, bułki, drożdżówki, pizze
desery z dodatkiem mąk zawierających gluten
batony, wafle, ciasta na bazie mąk zawierających gluten
naleśniki, pierogi, bułka tarta
konserwy mięsne i rybne
wędliny
pasztetowa
półprodukty gotowe, panierowane, obtoczone w bułce tartej zawierającej gluten
gotowe mieszanki przypraw.
Ukrytymi źródłami glutenu są:
- syrop z ciemnego ryżu
- barwnik karmelowy
- płatki zbożowe
- chipsy
- dipy do smarowania
- majonezy, musztardy, chrzany
- substancje zapachowe
- czekolada płynna, kakao
- kawa, herbata instant, zabielacze do kawy
- masło orzechowe
- niektóre lody
- mieszanki przyprawowe
- sos sojowy
- jogurty owocowe
- ocet spirytusowy
- proszek do pieczenia.
GENERALNIE ZASADY ŻYWIENIOWE PRZY TEJ DIECIE SĄ CIĘŻKIE...ALE MOŻNA, A JEŚLI MA POMÓC TO WARTO:)
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:
Śniadanie ( przykłady )
kasza jaglana z jabłkiem, cynamonem i orzechami,
chleb bezglutenowy z ogórkiem,
wafle ryżowe ( najlepiej ze znakiem przekreślonego kłosa ) posmarowane olejek kokosowym
czy domowym pesto ( przepis już podawałam we wcześniejszym poście )
dowolny owoc np. banan, jabłko, kiwi, grejpfrut.
Obiad
ryba pieczona w naczyniu żaroodpornym, kasza gryczana lub ryż
pierś z indyka lub kurczaka gotowana na parze lub pieczona w piekarniku z brokułami i kalafiorem
kluski ziemniaczane, surówka z kapusty pekińskiej kluski robimy z mąki ziemniaczanej i ziemniaków. Zimniaki ugotowane gnieciemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną, ponownie gnieciemy :), formujemy kulki i wrzucamy na gotującą wodę, możemy podać kluseczki polane olejem lnianym i posypane koperkiem, albo z dodatkiem pesto
sałatka owocowa ( przykład: banan, kiwi, jabłko, ananas, winogrona )
koktajl np. truskawka z kiwi
przepyszne placki orzechowe z bananami ( 80 gram orzechów, 80 gram jogurtu naturalnego,
1 jajko, 1 banan, 1 łyżka oleju np. rzepakowego. Miksujemy banana z jogurtem, jajkiem, olejem, dodaje zmielone orzechy-muszą być tak drobne, aby przypominały mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy na patelnię, bez dodatku tłuszczu, smażymy aż się zarumienią. Są świetne także jako śniadanie.
1 jajko, 1 banan, 1 łyżka oleju np. rzepakowego. Miksujemy banana z jogurtem, jajkiem, olejem, dodaje zmielone orzechy-muszą być tak drobne, aby przypominały mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy na patelnię, bez dodatku tłuszczu, smażymy aż się zarumienią. Są świetne także jako śniadanie.
Kolacja
kasza jaglana w warzywami np. podduszoną papryka i cebulą
mozzarella z pomidorem i bazylią
kotlety z kaszy jaglanej ( gotujemy kaszę jaglaną jak zwykle :), potrzebne są 3 jajka, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oleju, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, posiekany szczypiorek, oregano. Do ugotowanej kaszy dodajemy jajka, mąkę, przecier i szczypiorek razem z oregano, możemy dodać szczyptę soli. Masa musi być gęsta, dokładamy łyżkę oleju. Formujemy na suchej patelni okrągłe kotleciki, smażymy z dwóch stron ).
POLECAM STRONĘ -pyszne bezglutenowe przepisy!!!
http://przepisybezglutenowe.pl/