wtorek, 12 maja 2015

PRZYKŁADOWE PRZPISY PRZY ENDOMETRIOZIE cz.1

Bardzo ciężko przejść jest na dietę, ale często choć trochę możemy ulżyć sobie w bólu, dlatego coraz więcej kobiet decyduję się na zdrowe odżywianie i włączenie do jadłospisu polecanych przy endometriozie produktów i witamin. Poniżej przedstawię kilka przepisów, z których ja korzystam od niedawna na co dzień, być może zainspiruje Was do przejścia na dietę :) 

JEDNA Z WERSJI MENU NA CAŁY DZIEŃ :)





ŚNIADANIE 

Kasza jaglana ( jedna z najzdrowszych kasz, bomba witaminowa, usuwa toksyny, zwiera antyoksydanty, nie zawiera glutenu, usuwa nadmiar śluzu z organizmu... ).
Jak gotować kaszę jaglaną? Zaczynamy od umycia ziaren (podobnie jak z ryżem, o czym wszyscy zapominają). Można to zrobić pod bieżącą wodą na drobnym sicie, albo płukać parę razy w naczyniu, a następnie odsączyć wodę. Tak przygotowaną kaszę wrzuca się na wrzątek, którego powinno być trzy razy więcej niż kaszy, czyli na 1 szklankę kaszy używamy 3 szklanki wody, gotujemy około 20 minut. Można także kupić w sklepach kaszę jaglaną w woreczku, wtedy gotujemy ją ok. 20 minut we wrzątku.

Przepis:

Do kaszy jaglanej dodać oliwę z oliwek lub olej lniany, pomidory, cebulę, szczypior, zioła, chwilę pogotować. Dobrze pasuje też jajko na miękko. W innej wersji można do kaszy jaglanej dodać także podduszoną paprykę lub szpinak.
Wersja na słodko: do ugotowanej kaszy dodaje starte na tarce jabłko, migdały i pestki dyni ( wcześniej chwile namoczone w wodzie ), suszoną żurawinę.

DRUGIE ŚNIADANIE :

Sałatka z ogórka kiszonego, cebuli, papryki- wszystko kroimy w kostkę i polewamy oliwą.

Inna alternatywa to koktajle.

Przykładowy przepis: szpinak ( kilka listków ) , sok z pomarańczy lub grejpfruta ( ja wyciskam w zwykłej wyciskarce do cytrusów ),  banan, natka pietruszki. Blendujemy i degustujemy.
Pyszny jest także ten koktajl: kiwi, szpinak, banan.

OBIAD:

Zupa krem z brokułów.  Potrzebujemy:
  •  1 brokuł ( najlepiej świeży, ale mrożony także się nadaje),
  •  1 pietruszka ( korzeń ),
  •  1 seler,
  •  1 cebula,
  •  1 marchewka,
  •  3 ziemniaki,
  •  1,5 l wody,
  •  sól, pieprz, bazylia, oregano- według preferencji.
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki (brokuła dzielimy na różyczki). Pierw w  wodzie gotujemy ziemniaki, kiedy już są miękkie, dodajemy do wody resztę warzyw i gotujemy około 15 minut, aż zmiękną. Całość blendujemy i doprawiamy ziołami. Można dodać śmietanę- ja generalnie staram się jednak unikać nabiału. Można posypać zupę płatkami migdałów.

Kasza gryczana z warzywami. Bardzo proste i szybkie danie. Wystarczy ugotować kaszę, doprawić, a w kolejnym garnku ugotować kalafior, zieloną fasolkę ( super jest ta mrożona z biedronki ). Wykładamy kaszę i warzywa na talerz i smakujemy.


PODWIECZOREK:

Proponuje kilka obranych marchewek lub ugotowanego buraka, owoc.

KOLACJA:

Przepis: Ryż z gotowaną rybą ( ja kupuje Tilapię )

Ryż brązowy ( gotujemy we wrzątku około 30 minut ), następnie myjemy rybę i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem pietruszki i marchewki oraz szczyptą ziół prowansalskich.  Wykładamy na talerz. Ja dodatkowo ryż polewam olejem lnianym.


Przez cały dzień pijemy dużo wody niegazowanej,  ja dodatkowo rana wypijam na czczo szklankę  wody z cytryną.

POLECAM!!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz